Το Βρετανικό Ίδρυμα για τον Πνεύμονα καταθέτει γραπτώς αποδείξεις για την έρευνα που αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο στο MPS (βουλευτικό σώμα)

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 16:24

Το Βρετανικό Ίδρυμα για τον Πνεύμονα καταθέτει γραπτώς αποδείξεις για την έρευνα που αφορά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο στο MPS (βουλευτικό σώμα)
Τα νέα της έρευνας ήταν ευπρόσδεκτα με ανοιχτές αγκάλες από το βασικό κορμό των υποστηρικτών του ατμίσματος, καθώς παρέχει μια ευκαιρία για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων που οδηγούν σε πιο ενημερωμένες αποφάσεις τόσο από το κοινό, όσο και από τους διαμορφωτές πολιτικής.
Η επιτροπή αποδέχεται σήμερα γραπτές αποδείξεις και έχει ήδη δημοσιεύσει πάνω από 80 υποβολές, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των ευρημάτων από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και της MHRA και του Διεθνούς Δικτύου Οργανώσεων Καταναλωτών Νικοτίνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται μέχρι τώρα είναι γενικά πολύ θετικά όσον αφορά τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την υγεία, όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοήθημα για την διακοπή του καπνίσματος.
Το Βρετανικό Ίδρυμα για το Πνεύμονα (BLF) υπέβαλε επίσης γραπτές αποδείξεις στην επιτροπή και το έγγραφο εξετάζει “τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος” και “τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία”.
Το BLF υποστηρίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος
“Πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην ποικιλία των διαθέσιμων εργαλείων που βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν”.
Το ίδρυμα υποστηρίζει αυτή την άποψη με πρόσφατα στοιχεία που δηλώνουν ότι “Ο σημερινός συνηθέστερος λόγος για τους ανθρώπους στην Αγγλία που χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ως βοήθημα να σταματήσουν το κάπνισμα (46%). Ο επόμενος συνηθέστερος λόγος ήταν ότι θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα στο 27%”
Η έκδοση επιδοκιμάζει επίσης την επιτυχία της φετινής εκστρατείας Stoptober και εξηγεί ότι αυτή η πρωτοβουλία υπήρξε εξαιτίας της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016.
Το BLF διερεύνησε το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, καθώς αυτό συνέδεε το γεγονός αυτό με την αύξηση των επιτυχημένων προσπαθειών διακοπής των τελευταίων χρόνων. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να παρασχεθούν κατηγορηματικά στοιχεία ότι αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
“Διάφοροι παράγοντες μπορεί να έχουν συμβάλει σε αυτά τα βελτιωμένα ποσοστά διακοπής, αλλά η διαθεσιμότητα ενός ευρέος φάσματος μεθόδων διακοπής, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι πολύ πιθανό να είναι σχετική.”
Το BLF ερευνά τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία
Συγκρίνοντας έρευνες που διεξήχθησαν από κορυφαίους οργανισμούς υγείας και επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής, το BLF διατύπωσε θετική άποψη για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία. Εξήγησε ότι υπάρχει ένα πολύ μικρότερο εύρος τοξινών που βρέθηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σύγκριση με τα κανονικά τσιγάρα και ανέφερε το συμπέρασμα του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα.
Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων διερευνήθηκαν επίσης και χρησιμοποιήθηκε η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Δρ. Riccardo Polosa, η οποία έγινε σε βάθος χρόνου πάνω από 3.5 χρόνια και έδειξε πως δεν υπάρχει μείωση της πνευμονικής λειτουργίας των ατόμων που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συζητήθηκε επίσης ότι πρέπει να διεξαχθεί πιο μακροπρόθεσμη έρευνα.
Το BLF δέχεται ότι υπάρχει ένα ελαφρύ στοιχείο κινδύνου που συνδέεται με τους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά συγκρίνει ορθά αυτό με τον καπνό του τσιγάρου και δηλώνει ότι “η έκθεση είναι πολύ κάτω από τα όρια, έτσι θα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από τους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα τσιγάρων”. Αυτό είναι πριν τη δικαιολογημένη απόρριψη της θεωρίας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να λειτουργήσει ως προθάλαμος εθισμού των μη καπνιστών στη νικοτίνη, λόγω έλλειψης στοιχείων που να θεμελιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.
Αυτή είναι μια πολύ ενθαρρυντική υποβολή από το Βρετανικό Ίδρυμα για το Πνεύμονα (BLF) και ελπίζουμε ότι αυτή η δήλωση μαζί με τα άλλα γραπτά στοιχεία θα ληφθούν υπόψη κατά την έρευνα.

Πηγή: https://www.totallywicked-eliquid.co.uk/vaped/the-british-lung-foundation-submits-written-evidence-to-the-government-e-cigarette-inquiry/

Τα ευρήματα της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

31707857231_42d676edf5_b
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Τα νέα προϊόντα καπνίσματος που χρησιμοποιούν τη θερμότητα αντί της καύσης είναι πιθανότατα ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα, όμως οι συσκευές αυτές εξακολουθούν να παράγουν αριθμό δυνητικά επικίνδυνων ουσιών, κάποιοι εκ των οποίων πιθανά καρκινογόνοι.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα Βρετανών ειδικών που προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις.

Η Επιτροπή Τοξικολογίας -ένας από τους ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς με συμβουλευτικό ρόλο προς την βρετανική κυβέρνηση- σε αναφορά της προς τον οργανισμό Public Health England (PHE) σημειώνει ότι οι χρήστες τέτοιων προϊόντων είναι εκτεθειμένοι σε 50 έως 90 τοις εκατό λιγότερο επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, εν συγκρίσει προς τα συμβατικά τσιγάρα.

Ωστόσο ο ίδιος φορέας δεν στάθηκε δυνατό να ποσοτικοποιήσει επακριβώς τον κίνδυνο έναντι του συμβατικού τσιγάρου εξαιτίας ελλιπών δεδομένων.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα προϊόντα θέρμανσης αντί καύσης εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο για τους χρήστες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Τοξικολογικής επιτροπής
Alan Boobis.

Ο ίδιος σημείωσε: “Είναι πιθανό να υπάρχει μια μείωση του κινδύνου για καπνιστές τσιγάρων που στρέφονται στα προϊόντα με χρήση θερμότητας, αλλά η πλήρης διακοπή είναι η πλέον επωφελής”.

Από την πλευρά της η Ροζάνα ο Κόνορ της Public Health αναφερόμενη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ανέφερε: “Υπάρχει μεγάλος όγκος στοιχείων που δείχνει ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικό από ό,τι το κάπνισμα – τουλάχιστον 95% και ενθαρρύνουμε τους χρήστες να καταφύγουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως έναν τρόπο διακοπής του καπνίσματος”.

Πηγή: Reuters

 

Συμβουλές για τις μπαταρίες

Συμβουλές για τις μπαταρίες
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας συνήθως μετριέται σε κύκλους φόρτισης. Η μπαταρία Li-ion έχει 300 έως 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης / αποφόρτισης. Αλλά δεδομένου ότι η Li-Ion μπαταρία δεν χρειάζεται να αποφορτιστεί πλήρως πριν επαναφορτιστεί και ένας κύκλος αποφόρτισης μπορεί να ποικίλει σε βάθος, ο αριθμός των κύκλων καθώς και το εύρος μπορεί να ποικίλλει επίσης. Και ακριβώς όπως οι άνθρωποι έτσι και οι μπαταρίες τελικά πεθαίνουν. Μπορούμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία γήρανσης της ζωής μας με τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε επίσης να κάνουμε τις μπαταρίες να διαρκούν περισσότερο με λογική χρήση.
Μη φορτίζετε και αποφορτίζετε τις μπαταρίες με πολύ υψηλά ρεύματα.
Ζώντας σε μια γρήγορη ταχύτητα ζωής, πολλοί άνθρωποι πάντα επιδιώκουν στα τυφλά χρήση πολύ υψηλής τάσης για εξοικονόμηση χρόνου, αλλά πόσοι από αυτούς γνωρίζουν ότι το ακραία υψηλό ρεύμα δεν είναι πραγματικά καλό για την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ούτε στην περίπτωση της αποφόρτισης ούτε της φόρτισης; Το υψηλό ρεύμα θέτει την μπαταρία σε υπερβολική καταπόνηση και αυξάνει την τάση της, με αποτέλεσμα την υψηλή θερμότητα, η οποία δεν είναι μόνο επικίνδυνη, αλλά επίσης επιβλαβής για την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής και να σιγουρέψουμε την ασφάλεια των μπαταριών, το βασικό ρεύμα φόρτισης για τις περισσότερες μπαταρίες είναι 20% C έως 50% C (C = capacity σημαίνει χωρητικότητα). Για παράδειγμα, το προτεινόμενο ρεύμα φόρτισης για τις μπαταρίες 18650 των 2600mAh είναι από 500mA ως 1300mA.
Η φόρτιση με χαμηλό ρεύμα είναι ωφέλιμη για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η φόρτιση με υψηλότερο ρεύμα είναι πιο γρήγορη, αλλά συνήθως το υψηλότερο ρεύμα δημιουργεί περισσότερη θερμότητα. Το μέγιστο ρεύμα φόρτισης θα πρέπει να είναι όχι υψηλότερο από 100% C επειδή οι μπαταρίες μπορεί να υπερθερμανθούν και να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, αν το ρεύμα φόρτισης είναι πολύ υψηλό. Η θερμότητα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της μπαταρίας. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το κατάλληλο ρεύμα φόρτισης σύμφωνα με την απαίτηση.
Παρακαλείστε να παρατηρήσετε ότι ο τύπος αυτός ισχύει για τις περισσότερες μπαταρίες Li-ion, αλλά το πρότυπο ρεύμα φόρτισης μπορεί να διαφέρει σε διάφορες μάρκες. Για ακριβή δεδομένα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή της μπαταρίας σας.
Αποφύγετε τις πολύ βαθιές αποφορτίσεις
Αντίθετα από την μπαταρία Ni-MH , η μπαταρία Li-ion δεν έχει καμία λειτουργία μνήμης, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφορτίζονται σε βάθος. Στην πραγματικότητα, πολύ βαθιά αποφόρτιση θα βλάψει γρήγορα και μόνιμα μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Τυπικά τέλος του ρεύματος αποφόρτισης της μπαταρίας 3.7V Li-ion είναι τα 2.8-3.0V. Κρατώντας την αποφόρτιση κάτω από 2.8V μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα η μπαταρία να είναι επισφαλής ακόμη και να καταστραφεί.
Περιορίστε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία λειτουργίας της μπαταρίας
Όπως και κάθε είδους ηλεκτρονικών, έτσι και οι μπαταρίες είναι πολύ ευαίσθητες σε θερμοκρασίες (είτε ζέστη είτε κρύο). Η μπαταρία Li-ion έχει σχεδιαστεί για περιβάλλοντα λειτουργίας από 0ºC έως 60ºC. Βάζοντας μια μπαταρία κάτω από ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει πρόωρη βλάβη της μπαταρίας ή στα εξαρτήματα στο εσωτερικό της μπαταρίας.
Αποφύγετε λανθασμένη διατήρηση της μπαταρίας.
Η μπαταρία πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγνό, δροσερό μέρος σε κατάσταση φόρτισης 40% ή χαμηλότερα. Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι 15° C. Ο θετικός και αρνητικός πόλος της μπαταρίας θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά ο ένας από τον άλλο στην περίπτωση βραχυκυκλώματος. Η μπαταρία αποφορτίζεται μόνη της, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται, έτσι διατηρώντας μια μπαταρία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βαθιά αποφόρτισή της. Και τώρα που ο αριθμός των κύκλων φόρτισης / αποφόρτισης της μπαταρίας είναι περιορισμένος , μη «σπαταλήσετε» ούτε ένα κύκλο για την αποθήκευση, αν δε χρειάζεται.
Πολλοί άνθρωποι θα διαπράξουν ένα λάθος ξεχνώντας να αφαιρέσουν τις μπαταρίες όταν φορτιστούν πλήρως ή αφήνοντάς τες όλη νύχτα πάνω στο φορτιστή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερφόρτιση της μπαταρίας εάν ο φορτιστής δεν έχει καμία προστασία υπερφόρτισης. Εφόσον οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων θερμαίνονται ενώ φορτίζουν, η συνεχής φόρτιση μιας πλήρους φορτισμένης μπαταρίας μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση. Οι μπαταρίες 3.6 / 3.7V Li-ιόντων φορτίζουν συνήθως στα 4.20V (+/- 0.05V ανοχής επιτρέπεται). Συνεχίζοντας τη φόρτιση των μπαταριών, όταν η τάση φτάσει στα 4.2V θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερη καταπόνηση στις μπαταρίες, ακόμη και να προκαλέσει έκρηξη. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που οι αρχές θα απαιτήσουν για την αερομεταφορά των μπαταριών Li-ion, η φόρτισή τους να είναι στο 30% και όχι πλήρης. Επιπλέον, θα μειωθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αν φορτίζεται πάντα πάνω από το όριο διακοπής τάσης.
Όχι μόνο η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση της μπαταρίας, αλλά και ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διάρκεια ζωής της. Οπότε σας προτείνουμε πάντα να φορτίζετε τις μπαταρίες σας σε ασφαλή θερμοκρασία για αποφυγή τυχόν ατυχήματος.

Έρευνα για επιτυχημένη διακοπή του καπνίσματος

 

Έρευνα για επιτυχημένη διακοπή του καπνίσματος

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 13:00
Έρευνα για επιτυχημένη διακοπή του καπνίσματος
Σημαντικά οφέλη για τη Δημόσια Υγεία παρουσιάζει η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Αττικής. Η μελέτη επιστημόνων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4050 ενηλίκων του Νομού Αττικής. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 154.000 ατμιστές (για το Νομό Αττικής). Το 98,3% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.
«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Ενώ στην Αγγλία πρόσφατα ανακοίνωσαν με ικανοποίηση πως το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, ποσοστό πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής», συνέχισε.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού (πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές. «Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, η χώρα μας έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελάττωσης του καπνίσματος», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Είναι αναγκαίο να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πείσουμε τους Έλληνες να σταματήσουν το κάπνισμα, ακόμη κι αν χρειαστεί να στραφούν σε ασφαλέστερα εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου για την πρόσληψη νικοτίνης, ένα από τα οποία είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο», συνέχισε.

Η μελέτη δείχνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος αλλά, αντίθετα, συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος με αναμενόμενα σημαντικά οφέλη στην υγεία των καπνιστών. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,7% των ατμιστών στη μελέτη μας δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε η Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής της νομοθετικής προσέγγισης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ώστε να ενθαρρύνει περισσότερους καπνιστές να το δοκιμάσουν στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Πηγή: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Δειγματοληψία αέρα επιβεβαιώνει ότι το παθητικό άτμισμα είναι αβλαβές

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 12:02
Δειγματοληψία αέρα επιβεβαιώνει ότι το παθητικό άτμισμα είναι αβλαβές
Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια διεξάγει δειγματοληψία αέρα σε καταστήματα ατμιστικών προϊόντων σε ολόκληρη την πολιτεία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση στο παθητικό άτμισμα.
Νωρίτερα σήμερα στο blog του, ο εμπειρογνώμονας για τη δημόσια υγεία, Δρ. Michael Siegel, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης προέρχονται από ένα σχετικά μικρό και μη αεριζόμενο κατάστημα ατμιστικών προϊόντων, όπου πολλοί από τους εργαζόμενους και 13 πελάτες άτμιζαν ενεργά κατά τnν δειγματοληψία. Ως εκ τούτου προκύπτει, πως θα μπορούσε να θεωρηθεί μια κατάσταση όπου παρουσιάζονται υψηλά επίπεδα έκθεσης σε παθητικό άτμισμα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, τα αποτελέσματα δεν ανέφεραν ακόμη επικίνδυνα επίπεδα έκθεσης σε επικίνδυνα χημικά.
Τα κυριότερα αποτελέσματα της δειγματοληψίας αέρα έχουν ως εξής:
Νικοτίνη: Δεν ανιχνεύεται
Γλυκιδόλη: Δεν ανιχνεύεται
Φορμαλδεΰδη: 7,2 ppb
Δυακετύλιο: Δεν ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη μέθοδο
2,3-πεντανοδιόνη: Δεν ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη μέθοδο
Ακέτυλο βουτύρυλο: Δεν ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη μέθοδο
Ακετοΐνη: Δεν ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη μέθοδο
Ακετόνη: Δεν ανιχνεύεται
Βενζίνη αιθυλίου: Δεν ανιχνεύεται
M, p-ξυλενίου: Δεν ανιχνεύεται
O-ξυλόλιο: Δεν ανιχνεύεται
Τολουόλιο: Δεν ανιχνεύεται
Ακεταλδεΰδη: Δεν ανιχνεύεται
Ακετονιτρίλιο: Δεν ανιχνεύεται
Άλφα-πινένιο: Δεν ανιχνεύεται
Βενζόλιο: Δεν ανιχνεύεται
Χλωροφόρμιο: Δεν ανιχνεύεται
D-Limonene: Δεν ανιχνεύεται
Χλωριούχο μεθυλένιο: Δεν ανιχνεύεται
Μεθακρυλικός μεθυλεστέρας: Δεν ανιχνεύεται
N-Εξάνιο: Δεν ανιχνεύεται
Στυρένιο: Δεν ανιχνεύεται
Επιτέλους να καθησυχαστούν οι φόβοι για τη φορμαλδεΰδη
Ο Δρ Siegel επεσήμανε ότι το επίπεδο φορμαλδεΰδης που ανιχνεύθηκε, είναι σύμφωνο με τα επίπεδα που παρατηρούνται κανονικά σε επίπεδα εσωτερικού και εξωτερικού αέρα κάτω από βασικές συνθήκες, προσθέτοντας ότι άλλες χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν μόνο ήταν αιθανόλη (αλκοόλη) και ισοπροπυλική αλκοόλη.
“Αυτή η μελέτη, παρόλο που διεξήχθη υπό πολύ υψηλές συνθήκες έκθεσης σε ένα μικρό μη αεριζόμενο κατάστημα ατμιστικών προϊόντων με πολλούς υπαλλήλους και πελάτες, και ορατά σύννεφα ατμού, δεν κατέγραψε κανένα επικίνδυνο επίπεδο έκθεσης σε κάποιο επικίνδυνο χημικό προϊόν. Η έκθεση στη νικοτίνη ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η έκθεση σε φορμαλδεΰδη δεν ήταν διαφορετική από ό, τι σε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα σε κανονικές συνθήκες. Ακετόνη, ακετοΐνη, άλλες αλδεΰδες, τολουόλιο, βενζόλιο και ξυλόλιο δεν ανιχνεύθηκαν. Οι χημικές ουσίες που έχουν συσχετιστεί με τον “πνεύμονα του popcorn” επίσης δεν ανιχνεύθηκαν με την τυποποιημένη μέθοδο, δήλωσε ο Siegel.
Δε δικαιολογείται η απαγόρευση του ατμίσματος από τις κυβερνήσεις
“Η μελέτη αυτή επικυρώνει τις αποδείξεις ότι σε πραγματικές συνθήκες, το «παθητικό άτμισμα» δε φαίνεται να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία”, κατέληξε ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πρόσθεσε ότι παρόλο που ο ίδιος βρισκόταν πίσω από πολλές από τις απαγορεύσεις του καπνίσματος που έλαβαν χώρα, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαγορεύσουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους. “Σχετικά με το άτμισμα, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή λογικά στοιχεία που να παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο για τους παρευρισκόμενους”.
Πηγή: http://www.vapingpost.com/2017/05/03/air-sampling-confirms-secondhand-vapor-is-harmless/

Οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου λαμβάνουν έως 97% λιγότερες καρκινογόνες ουσίες από τους καπνιστές

Οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου λαμβάνουν έως 97% λιγότερες καρκινογόνες ουσίες από τους καπνιστές

Νέα κλινική έρευνα, αυτή τη φορά με μακροχρόνιες παρατηρήσεις, έρχεται να επιβεβαιώσει σωρεία άλλων που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μία σαφέστατα λιγότερο βλαβερή επιλογή για όσους καπνίζουν. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2017, στο ακαδημαϊκό επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine» οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο τοξικά και σαφώς πιο ασφαλή στη χρήση εν συγκρίσει με το συμβατικό τσιγάρο.

Οι επιστήμονες του οργανισμού ερευνών για τον καρκίνο στη Βρετανία «Cancer Research UK» διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές, οι οποίοι αντικατέστησαν τα συμβατικά τσιγάρα με το ηλεκτρονικό ή έκαναν θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης (NRT) για τουλάχιστον έξι μήνες, είχαν στο σώμα τους πολύ χαμηλότερα (56% έως 97%) επίπεδα τοξικών ουσιών και άλλων χημικών που προκαλούν καρκίνο από ό, τι οι καπνιστές που συνέχισαν τη συνήθειά τους.

Για πρώτη φορά, οι μελετητές ανέλυσαν δείγματα από σάλιο και ούρα από μακροχρόνιους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και από άτομα που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία NRT, καθώς και από καπνιστές, και συνέκριναν τα επίπεδα των χημικών ουσιών στο σώμα τους. Στους πρώην καπνιστές που επέλεξαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή τη θεραπεία NRT τα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών και καρκινογόνων ουσιών στο σώμα τους μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με εκείνα των καπνιστών.

Εντούτοις, εκείνοι που παράλληλα με τη θεραπεία NRT ή τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνέχισαν να καπνίζουν, δεν εμφάνισαν τις ίδιες αξιοσημείωτες διαφορές, γεγονός που σημαίνει ότι για να μειωθεί η έκθεση του οργανισμού σε τοξίνες είναι απαραίτητη η οριστική διακοπή του καπνίσματος.

«Η μελέτη μας ενισχύει τις υπάρχουσες αποδείξεις που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η θεραπεία NRT είναι πολύ πιο ασφαλείς επιλογές από το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ. Lion Shahab, λέκτορας στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο «UCL» του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης. Όπως, μάλιστα, σημείωσε, βάσει της έρευνας «φάνηκε ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση τους είναι πολύ χαμηλός».

«Αποδείξαμε ότι τα επίπεδα των τοξικών χημικών στο σώμα χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σημαντικά πιο χαμηλά από ό,τι πρότειναν προηγούμενες μελέτες που βασίστηκαν στην προσομοίωση πειραμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδεχομένως να είναι λάθος», πρόσθεσε.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, ακόμη, ότι όχι μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, αλλά και ότι η ποσότητα της νικοτίνης που παρέχουν είναι η ίδια με αυτήν των συμβατικών τσιγάρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα με το να διατηρήσουν την ικανοποίηση του εθισμού τους, επιλέγοντας έναν ασφαλέστερο τρόπο», σχολίασε ο Δρ. Lion Shahab.
Ο Alison Cox, Διευθυντής στο Τμήμα Πρόληψης του Καρκίνου στο «Cancer Research UK», από την πλευρά του, δήλωσε: «Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα οφείλονται στον καρκίνο, οπότε θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δούμε πολύ περισσότερους από τους δέκα εκατομμύρια Βρετανούς καπνιστές να διακόπτουν αυτή τη συνήθεια».

«Αυτή η μελέτη συμβάλλει στα αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα πολύ πιο ασφαλή υποκατάστατα του καπνού, και συμπεραίνει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των προϊόντων για την υγεία είναι οι μικρότερες δυνατές», συνέχισε.«Η συνειδητοποίηση και η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τις ωφέλειες των υποκατάστατων της νικοτίνης, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα», κατέληξε ο Alison Cox.

Πηγή: http://www.zougla.gr/ygeia/article/cancer-research-uk-i-xristes-tou-ilektronikou-tsigarou-lamvanoun-eos-97-ligoteres-karkinogones-ousies-apo-tous-kapnistes

Προφυλάξεις και ασφάλεια μπαταριών του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

battery-safety~1

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε στις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion).
Αυτού του είδους οι μπαταρίες προσφέρουν μεγάλη ενέργεια (αποθηκεύουν δηλαδή μεγάλη χωρητικότητα σε μικρό μέγεθος), και αυτός είναι ο λόγος που έχουν υιοθετηθεί σε όλες τις μικρές αλλά ενεργοβόρες συσκευές μας όπως τα κινητά, τα tablet, τα laptop και βεβαίως και οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Αυτού του είδους οι μπαταρίες παρέχουν μια χρήσιμη ποσότητα ενέργειας αλλά αν κάτι προκαλέσει στην μπαταρία πρόβλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να απελευθερώσει όλη την ενέργειά της απότομα τα αποτελέσματα είναι δραματικά και επικίνδυνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό το έχουμε δει με σχεδόν όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, από κινητά τηλέφωνα μέχρι και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οτιδήποτε ενδιάμεσο.
Μερικές σημαντικές και χρήσιμες συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε:
battery-safety_03
Πάντα προτείνεται να αγοράζετε επώνυμες μπαταρίες από αξιόπιστα καταστήματα γιατί κυκλοφορούν διάφορες απομιμήσεις και κλώνοι αμφιβόλου ή κακής ποιότητας.

battery-safety_04

– Μην πιέζετε με μεγάλη δύναμη τους πόλους των μπαταριών, μη σφίγγετε τα καπάκια τόσο ώστε να κινδυνεύει να τρυπήσει ο πόλος της μπαταρίας.
– Αν ο πόλος της μπαταρίας έχει πιεστεί, σταματήστε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία.
– Αν το περίβλημα της μπαταρίας έχει φθαρεί σταματήστε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία.
– Κλειδώνετε πάντα τις συσκευές πριν τις βάλετε στην τσέπη/τσάντα.
battery-safety_01b

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την συσκευή όσο φορτίζει.

Η θύρα USB μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να φορτίσει την μπαταρία αλλά δεν προτείνεται και επιπλέον την ώρα που η μπαταρία αποθηκεύει ρεύμα είναι επικίνδυνο να τραβάμε ρεύμα.
Μην αφήνετε τις μπαταρίες στο αυτοκίνητο. Υπερβολική ζέστη ή κρύο μπορεί να καταστρέψουν τις μπαταρίες.
– Μην χρησιμοποιείτε τις μπαταρίες σε μηχανικά mod με πολύ χαμηλές αντιστάσεις ατμοποιητών ή κλώνους αμφιβόλου ποιότητας.
– Διαβάστε τις προδιαγραφές της μπαταρίας και της συσκευής όπου θα την χρησιμοποιήσετε και σιγουρευτείτε ότι ταιριάζουν.
Φορτίζετε πάντα τις μπαταρίες σας με εξωτερικό φορτιστή με έλεγχο ταχύτητας φόρτισης και να προτιμάτε την πιο χαμηλή ταχύτητα φόρτισης. Έτσι οι μπαταρίες σας θα διαρκούν περισσότερο από φόρτιση σε φόρτιση και θα κρατήσουν για περισσότερες συνολικά φορτίσεις.
– Μπαταρίες σε ζεύγη: όταν η συσκευή απαιτεί 2-3 μπαταρίες αυτές πρέπει να φορτίζονται μαζί, στον ίδιο φορτιστή και να τοποθετούνται στην συσκευή εναλλάξ ώστε το μεγάλο φορτίο να μην το έχει πάντα η ίδια μπαταρία.
Ελέγχετε πάντα ότι οι μπαταρίες είναι στεγνές πριν τις τοποθετήσετε στην συσκευή και ότι η συσκευή σας είναι στεγνή επίσης.
– Ανακυκλώνετε πάντα τις παλιές μπαταρίες.

battery-safety_02
– Και το πιο σημαντικό από όλα: Χρησιμοποιείτε θήκες μπαταριών για την μεταφορά…!!!

ΠΟΤΕ δεν βάζουμε τις μπαταρίες στην τσέπη/τσάντα μαζί με κέρματα, κλειδιά και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Αν ο θετικός πόλος έρθει σε επαφή με ένα κέρμα και ο αρνητικός με ένα άλλο, η μπαταρία ενεργοποιείται και επειδή δεν έχει κάπου να δώσει την ενέργεια θα αναφλεχθεί και στην συνέχεια θα εκραγεί…!!! Ακόμα και ο στατικός ηλεκτρισμός που προκαλείται από διάφορα υφάσματα μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση της μπαταρίας.

Τα διάφορα περιστατικά που έχουν προκύψει ανά τον κόσμο οφείλονται σε ένα ή και συνδυασμό από τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω.
Χρησιμοποιούμε πάντα τις συσκευές και τις μπαταρίες μας με γνώμονα την ασφάλεια.
Προσέχω, άρα είμαι ασφαλής.

Ραγδαία αύξηση των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου που κόβουν το κάπνισμα

Ραγδαία αύξηση των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου που κόβουν το κάπνισμα

Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέσο διακοπής τους καπνίσματος παρουσιάζει εντυπωσιακά επιτυχημένα αποτελέσματα τελευταία χρόνια. Οι καπνιστές που ακολουθούν πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος και τα προτίμησαν αυξήθηκαν από το 1% το 2011 στο 35% το 2015, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αγγλικού ινστιτούτου για το κάπνισμα. 

Από αυτούς, οι καπνιστές που κατάφεραν να κόψουν εντελώς το κάπνισμα, αυξήθηκαν από το 14% το 2011 στο 23% στις αρχές του 2016.

Άλλες μελέτες παρουσιάζουν ακόμη πιο αυξημένα νούμερα επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος για τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δρ. Riccardo Polosa: «Αν το τσιγάρο είναι επικίνδυνο 100 φορές, τότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι… 4»

ηλεκτρονικο τσιγαρο
Ο Ιταλός επιστήμονας Riccardo Polosa, ειδικός στην ιατρική σε θέματα εθισμού στον καπνό σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ecigarettedirect.co.uk αναλύει με βάση δικές του και διεθνείς μελέτες τα βασικότερα πορίσματα που δίνουν απαντήσεις σε όσα ακούγονται κατά καιρούς για τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία.
Ακολουθεί η απόδοση της συνέντευξης:
Ερώτηση: Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν αυξημένα επίπεδα χρώμιου και νικελίου στα υγρά αναπλήρωσης, καθώς και άλλα μέταλλα. Πόσο θα πρέπει να απασχολούν τους ατμιστές αυτά τα πορίσματα;
R.P.: Καθόλου! Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά. Καταρχάς τα επίπεδα των μετάλλων που βρέθηκαν σε αυτές τις μελέτες είναι κατά πολύ μικρότερα από τα επιτρεπόμενα όρια καθημερινής έκθεσης σε αυτά, σύμφωνα με τα αμερικάνικα στάνταρ.
Δεύτερον, ακόμη κι αν κάποιος ανησυχεί για τους κινδύνους αυτών των επιπέδων μετάλλων, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των συμβατικών τσιγάρων, που περιέχουν 7.000 τοξικές ουσίες, εκ των οποίων οι 40 καρκινογενείς.
Τρίτον, σύμφωνα με έρευνες ινστιτούτων περιβαλλοντικής προστασίας, οι ατμιστές θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του αέρα της πόλης τους, παρά για το άτμισμά τους!
Τέλος, αναμένουμε ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες σύντομα θα εξαλείψουν κι αυτούς του ανύπαρκτους κινδύνους… Θα πρέπει η επιστημονική έρευνα να επικεντρωθεί ακριβώς σε αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάδειξη χημικών ουσιών του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως επικίνδυνων για την υγεία αποτελεί μια πάγια τακτική των δημοσιογράφων, των ομάδων lobby και των κυβερνήσεων, ώστε να τρομοκρατήσουν το κοινό και να θεωρηθεί τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ένα «αμφιλεγόμενο» θέμα. Φυσικά δεν αναφέρουν ότι η παρουσία συγκεκριμένου ποσοστού μετάλλων, δεν συνεπάγεται και κίνδυνο για την υγεία.
Η δόση είναι που προκαλεί την επικινδυνότητα. Ότι αγγίζουμε κι υπάρχει γύρω μας είναι χημικό, αλλά σε συγκεκριμένες δόσεις που δεν είναι επιβλαβείς, αλλά αν τα παρουσιάζουμε με έναν ορισμένο τρόπο, τότε στον κόσμο μπορεί να ακούγονται αυτά… θανατηφόρα! Πολλοί δημοσιογράφοι και λομπίστες εκμεταλλεύονται αυτή την άγνοια για να προπαγανδίσουν τους σκοπούς τους.
Όπως διαβάζουμε σε αρκετές περιπτώσεις στον Τύπο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία κι άλλα προβλήματα στον πνεύμονα. Πόσο σοβαρή είναι αυτή η απειλή;
Δεν υπάρχει τέτοια απειλή! Η πρόκληση πνευμονίας από εξωτερική κατάσταση είναι μια σπάνια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από υπερβολική ή μη κατάλληλη χορήγηση ή εισπνοή υλικών που περιλαμβάνονται σε πολλά εμπορικά προϊόντα, όπως είναι το λάτεξ ή το αρωματικό λιπ γκλος.
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις παγκοσμίως που συνδέθηκε η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με την πνευμονία παγκοσμίως, η μία στις ΗΠΑ και η άλλη στην Ισπανία.
Μετά από ενδελεχείς έρευνές μου του φαινομένου κατέληξα στα εξής: Δεν υπάρχει περίπτωση η έκθεση στη γλυκερίνη των υγρών αναπλήρωσης να συνδέεται με τη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον πνεύμονα, διότι οι ιδιότητες της γλυκερίνης δεν το επιτρέπουν αυτό. Στην περίπτωση της Ισπανίας, υπήρχαν ενδείξεις πρόκλησης της πνευμονίας πριν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον ασθενή, ενώ και στις δύο περιπτώσεις κατέληξα ότι η πνευμονία δεν προκλήθηκε ως συνέπεια της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ωστόσο, γνωρίζω ότι αρκετοί χρήστες ανακατεύουν τα υγρά αναπλήρωσής τους με αμφίβολες ουσίες, και θα συνιστούσα αυτό να μην γίνεται ποτέ.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές ατμιστών ότι η υγεία τους έχει βελτιωθεί από τότε που έκοψαν το συμβατικό τσιγάρο με τη χρήση του ηλεκτρονικού, και κάποιες μελέτες δείχνουν βελτίωση στα συμπτώματα του άσθματος. Αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε στον Τύπο;
Πρόσφατα αποδείξαμε ότι οι ασθματικοί καπνιστές που τελικά στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους, μειώνοντας τις συνέπειες της πάθησής τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τους ασθματικούς που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, ενώ αντίστοιχα οφέλη έχουν παρατηρηθεί και σε ασθενείς με καρδιο-αρτηριακά προβλήματα.
Δυστυχώς, η δημιουργία πηχυαίων τίτλων για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου «τραβάνε» περισσότερο, εν αντιθέσει με την ανάδειξη των ωφελειών του στη δημόσια υγεία. Πιστεύω ότι τα Μέσα θα πρέπει να εκπληρώνουν την αποστολή τους και να πληροφορούν σωστά κι όχι να δημιουργούν ανυπόστατες εντυπώσεις. Φοβάμαι όμως ότι ονειρεύομαι…
Τι θα συμβουλεύατε έναν καπνιστή που σκέφτεται να ξεκινήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ανησυχεί με όλα αυτά που ακούγονται για τις επιπτώσεις του στην υγεία;

Σε ένα πρόσφατο διεθνές επιστημονικό πάνελ της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής Φαρμάκων, ανακοίνωσε την εκτίμησή της σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από 12 προϊόντα που περιλαμβάνουν νικοτίνη, συμπεριλαμβανόμενων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Με τεράστια διαφορά, τα συμβατικά τσιγάρα βγήκαν πρώτα στην επικινδυνότητα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μεταξύ των τελευταίων.
Άρα η απάντησή μου στη ερώτηση σας είναι αυτή: Αν ο κίνδυνος για την υγεία που προκύπτει από το κάπνισμα είναι 100, τότε από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 4. Η επιλογή είναι δική σας.
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Πλασματική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ τρομοκρατεί τους ατμιστές!

farsalinos_01
Από τη μέρα που το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, αυξάνοντας τους ατμιστές και μειώνοντας τους καπνιστές, έρευνες-μαϊμού, ανυπόστατες και άνευ τεκμηρίωσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» είναι μια… εξωφρενική μελέτη από το Baptist University του Χονγκ Κονγκ, που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, με τον ισχυρισμό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα του Χονγκ Κονγκ!
 
Ωστόσο, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως αυτή η μελέτη έχει σημαντικό ένα πρόβλημα: Τα αποτελέσματά της είναι αβάσιμα, αφού δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, ενώ δεν έχει δημοσιευθεί η μεθοδολογία της, η οποία είναι απαραίτητη για την επίσημη επικύρωση της!
Ο ερευνητής καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός άσκησε δριμεία κριτική χαρακτηρίζοντας την έρευνα άκυρη και παντελώς αβάσιμη επιστημονικά, ενώ παρατήρησε ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στα επίπεδα των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), μια τάξη των περιβαλλοντικών ρύπων που δημιουργούνται κυρίως από ατελή καύση διαφόρων οργανικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του καπνού.
Ακόμη και αν λοιπόν τα ευρήματα είναι σωστά, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν καμία σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!
Ο ίδιος πολύ απλά εξηγεί πως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχει πλήρης ή ατελής καύση κανενός υλικού. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν θερμαίνοντας το υγρό αναπλήρωσης το οποίο μετατρέπεται σε ατμό που εισπνέει ο ατμιστής. Συνεπώς δεν υπάρχει φωτιά ή σπίθα για να προκαλέσει καύση κάποιας ουσίας όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό τσιγάρο.
Ο Δρ. Φαρσαλινός επισημαίνει πως είναι… αστείο να προσπαθεί κανείς να συγκρίνει mL εισπνεόμενου καπνού με mL υγρού αναπλήρωσης. Η αλήθεια είναι ότι 1 συμβατικό τσιγάρο περιέχει κατά πολύ περισσότερους PAHs από αυτούς που ανέφεραν οι επιστήμονες ότι βρήκαν σε 1 ml υγρού (το οποίο είναι 1/3 της ημερήσιας κατανάλωσης).
Όπως καταλήγει και ο κ. Φαρσαλινός: «Υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες: είτε οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματεύονται, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές. Ακόμα χειρότερα, δημιουργούν πανικό στους ατμιστές (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην καπνιστές), με τον κίνδυνο να τους στρέψουν ξανά πίσω στο κάπνισμα».
Είναι φανερό πως η εν λόγω μελέτη είναι μια συκοφαντική εκστρατεία με την πρόθεση να πανικοβληθεί το κοινό των καπνιστών…

Περί καθαρισμού και διάρκειας αντιστάσεων – κεφαλών ατμοποιητών

Ενα βίντεο με συμβουλές και λύσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Απο ενα έμπειρο ατμιστή που βοηθάει νέους και παλαιότερους να αποφεύγουν τις υπερβολές.

Στη διαδικτυακή του διεύθυνση θα βρείτε πολλές και χρήσιμες συμβουλές και οχι μόνον.

ScreenShot00426

 

 http://www.aresmares.gr/

 

 

 

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ένα ενδιαφέρον βίντεο που παρουσιάζει την άποψη ενός ατμιστή και γνώστη του αντικειμένου, σχετικά με τα πρόσφατα νέα που κυκλοφόρησαν για τις εκρήξεις μπαταριών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ScreenShot00426

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Italy

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ουμπέρτο Βερονέζι, έκανε πάλι νόμιμη την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους της Ιταλίας. Μάλιστα δήλωσε πως εάν οι καπνιστές ταμπάκο στρέφονταν στο ηλεκτρονικό υποκατάστατο, τότε 30.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο στην Ιταλία.

Έτσι οι Ιταλοί μπορούν να «ανάψουν» το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο σχεδόν παντού: σε εστιατόρια, κινηματογράφους μπαρ και χώρους εργασίας και δημόσια μέσα μεταφοράς. Η μόνη απαγόρευση που παραμένει ακόμη σε ισχύ, αφορά την χρήση τους στα σχολεία και στα πανεπιστήμια

Από τη άλλη, οι απαγορεύσεις για τη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων συνεχίζουν να ισχύουν, όπως και για τα προϊόντα καπνού. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται, έπειτα από εκείνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν αντιμετωπίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως φαρμακευτικά προϊόντα, όταν δεν διαφημίζονται από την εταιρεία κατασκευής τους σαν μέσο διακοπής του καπνίσματος

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας βοηθά να αντικαταστήσετε το κάπνισμα!

2e1ax_default_entry_blog_newsit

Οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρουν καταφεύγοντας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντί να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης όπως τα επιθέματα ή οι τσίχλες και αντί να αρκεστούν μόνο στη δύναμη της θέλησής τους, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.
Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης τους, που διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 καπνιστών, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, όπως προκύπτει, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος κι ως εκ τούτου στα ποσοστά μείωσης των ασθενειών και των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, που θεωρούνται η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα τεράστια οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Ουέστ του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου University College London.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη του Ουέστ, η οποία χρηματοδοτήθηκε ως επί το πλείστον από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction (Εθισμός), βασίστηκε στις απαντήσεις 5.863 καπνιστών κατά το διάστημα 2009-2014, οι οποίοι επιχείρησαν να το κόψουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφημένα φάρμακα ή επαγγελματική βοήθεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνδυάστηκαν με μία σειρά παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχή διακοπή – εξήγησε ο Ουέστ – περιλαμβανομένης της υγείας, της εξάρτησης από τη νικοτίνη, των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής και του αν η διακοπή ήταν σταδιακή ή απότομη.

Όπως προέκυψε, το 20% όσων επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα απάντησαν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.

Αντίθετα, μόλις το 10,1% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης πέτυχαν στην προσπάθειά τους. Από εκείνους που επιχείρησαν να απαλλαγούν από τη συνήθεια μόνο με τη δύναμη της θέλησής τους, το 15,4% τα κατάφερε.

Πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.

Σχετικά νέο προϊόν, θεωρείται ήδη πολύ αμφιλεγόμενο με τις απόψεις να διίστανται: είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος ή είναι απλά μία κακή συνήθεια που έρχεται να υποκαταστήσει μία άλλη;

Δεδομένου ότι στρεφόμενος ένας καπνιστής στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό δεν απαλλάσσεται από τον εθισμό στη νικοτίνη, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος του καπνίσματος, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει “μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει ο κόσμος”.

Οι επικρίσεις σχετικά με τη μέθοδο

Οι επικριτές του όμως επισημαίνουν την απουσία επιστημονικών αποδείξεων σε διάρκεια χρόνου που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο Ουέστ συμφωνεί ότι τα στοιχεία για την μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ανεπαρκή, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει αυτά να συγκριθούν με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου.

“Δεν είναι σαφές αν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενέχει κινδύνους για την υγεία, αλλά από ό,τι είναι γνωστό για το περιεχόμενο του ατμού, αυτοί θα είναι πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου”, λέει ο ίδιος.

Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο των μισών καπνιστών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και για έξι εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο.

Ο Ουέστ είπε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει πως όσοι ζητούν επαγγελματική βοήθεια από γιατρούς ή από κλινικές διακοπής του καπνίσματος έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος.

Πηγή: newsit (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=290764&catid=5)

«Γελοίες» οι προειδοποιήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

2e1ax_default_entry_blog_in.gr

Λονδίνο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σώσουν τις ζωές χιλιάδων καπνιστών, και οι πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιβολή περιορισμών στη χρήση τους είναι «γελοίες» και «πουριτανικές», διατείνoνται διεθνείς ερευνητικές ομάδες και με ελληνική συμμετοχή.

Η πρώτη από τις δύο νέες μελέτες, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Addiction, ουσιαστικά απαντά σε έκθεσηπου δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ, με την οποία προειδοποιούσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Ζητούσε επίσης την απαγόρευση της χρήσης των συσκευών σε κλειστούς χώρους λόγω της εκπομπής νικοτίνης και άλλων τοξινών.

Κορυφαίοι ειδικοί σε Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα αναφέρουν τώρα ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι παραπλανητικές. Διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεντρώσεις τοξινών στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρο είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερες από ό,τι στον καπνό του τσιγάρου.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για ενθάρρυνση του καπνίσματος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι λιγότερο από 1% των παιδιών που δεν καπνίζουν έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία να ελαττώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην δημόσια υγεία παγκοσμίως» δήλωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στην μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Εθισμού στο King’s College στο Λονδίνο και της Μονάδας Εξάρτησης από τον Καπνό στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

«Οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι στην πραγματικότητα επιζήμιες για τη δημόσια υγεία» είπε ο Πίτερ Χάγιεκ του Queen Mary.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έφερναν επανάσταση στη δημόσια υγεία αν οι καπνιστές αντικαθιστούσαν τα συμβατικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά» εκτίμησε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κίνδυνοι που επικαλείται ο ΠΟΥ είναι τόσο μικροί ώστε το να συνιστά κανείς την αποφυγή του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαν να ζητά από τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί κινητά επειδή υπάρχει μία πιθανότητα στα δέκα εκατομμύρια να πάρουν φωτιά από υπερθέρμανση της μπαταρίας.

Και δεύτερη μελέτη

«Πρέπει κανείς να είναι τρελός για να συνεχίσει να καπνίσει συμβατικά τσιγάρα όταν υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Ουέστ του University College London, επικεφαλής της δεύτερης μελέτης μελέτης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of General Practice. Η μελέτη εκτιμά ότι 6.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο στη Βρετανία για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που υιοθετούν τη νέα τεχνολογία.

Σε δηλώσεις του στην Telegraph, ο Δρ Ουέστ χαρακτήρισε «γελοίες και πουριτανικές» τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Προηγούμενη μελέτη της ομάδας του Ουέστ, η οποία δημοσιεύτηκε το Μάιο στο Addiction, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει κατά 60% την πιθανότητα επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος, συγκριτικά με τους καπνιστές που απλά βασίζονται στη δύναμη της θέλησης ή χρησιμοποιούν τσίχλες και επιθέματα νικοτίνης.

Πηγή: in.gr / Newsroom ΔΟΛ, 05 Σεπ. 2014

Νέα έρευνα του Euronews δείχνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει διαρκώς έδαφος.

2e1ax_default_entry_euronews-blog (1)

 

Η διάδοσή του σε όλον τον κόσμο είναι πρωτοφανής. Ο λόγος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που έχει εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα. Μόνο στην Ευρώπη το έχουν προμηθευτεί περισσότεροι από 7 εκατομμύρια καπνιστές, στην προσπάθειά τους να κόψουν την κακή τους συνήθεια.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος, χωρίς την πίσσα και τις άλλες τοξικές ουσίες που περιέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα.

«Πριν από την εφεύρεση αυτή, είχα προσπαθήσει τουλάχιστον 4-5 φορές να σταματήσω το κάπνισμα. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα κατάφερα. Μέσα σε λίγες ημέρες το έκοψα», δηλώνει ένας Γάλλος καπνιστής.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπόσχεται, ότι βάζει τέλος σε μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα καταλήξει λόγω του τσιγάρου.

Ο Φιλίπ Πρεσλέ είναι γιατρός και έχει μελετήσει τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Ο ίδιος έχει ηγηθεί μίας κίνησης που φέρει 100 υπογραφές γιατρών, θέλοντας να υποστηρίξει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως εναλλακτικού τρόπου καπνίσματος.

«Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε τρία βασικά δηλητηριώδη συστατικά του τσιγάρου: την πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικρά σωματίδια που οδηγούν σε καρκίνο, καρδιακές προσβολές και χρόνια βρογχίτιδα. Πολλοί μας ρωτούν, αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Το θεωρώ γελοίο. Ας συγκρίνουμε την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου με άλλα προϊόντα. Αν βάλουμε το τσιγάρο στο ένα άκρο και μετά το αλκοόλ και μετά το λίπος που λαμβάνουμε από τη ζάχαρη και τα γλυκά, τότε θα διαπιστώσουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να μπει δίπλα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια. Ο κίνδυνος είναι πραγματικά πολύ, πολύ μικρός. Μερικά λαχανικά περιέχουν φυτοφάρμακα και μερικά ψάρια βαρέα μέταλλα. Τέτοιου είδους κινδύνους διατρέχει κανείς με το ηλεκτρονικό τσιγάρο», εξηγεί ο Φιλίπ Πρεσλέ

Παρά την ισχυρή υποστήριξη από τους γιατρούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διστάζει ακόμη να θεσπίσει νόμους για το μέλλον του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δεδομένου ότι θεωρείται προϊόν της ευρύτερης καπνοβιομηχανίας, θα πρέπει να απαγορευτεί σε ανηλίκους. Γίνεται λόγος ακόμη και για υψηλότερη φορολογία, σε ένα προϊόν που έχει το 1/5 της τιμής των κανονικών τσιγάρων.

Ο Μισέλ Σελεμενσκί είναι μακροχρόνιος καπνιστής και δοκιμάζει την επαναστατική εφεύρεση για πρώτη φορά.

«Καπνίζω σαράντα χρόνια και έχω δοκιμάσει τα πάντα: το έμπλαστρο, την τσίχλα, τα πάντα. Υπήρχαν και φορές που είχα σταματήσει τελείως το κάπνισμα. Κάθε φορά επέστρεφα στην κακή συνήθεια, γιατί μου έλειπε η ιεροτελεστία και η γεύση. Μου αρέσει η γεύση του τσιγάρου. Μου αρέσει ο καπνός, αυτό μου έλειψε», τονίζει ο Μισέλ Σελεμενσκί .

Ποια είναι η γνώμη του για το ηλεκτρονικό τσιγάρο; «Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Νιώθω σαν να έχω ξαναβρεί όλη την απόλαυση και το ένιωσα πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει καπνός και φυσικά η οσμή του τσιγάρου. Νιώθεις πολύ γρήγορα, ότι πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος», λέει ο Μισέλ Σελεμενσκί.

Τέτοιου είδους ενθουσιώδη σχόλια ακούγονται πολύ συχνά. Παρόλα αυτά η Κομισιόν στην οδηγία της για τα τσιγάρα, έχει θέσει περιορισμούς στην προώθηση και την πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Έχουν δαιμονοποιήσει το προϊόν λέγοντας, ότι δεν γνωρίζουν τι περιέχει. Αυτή είναι η περίφημη αρχή της προφύλαξης. Εμείς ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την αρχή της προφύλαξης για το τσιγάρο. Γιατί λοιπόν την επικαλούνται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Το δαιμονοποιούν τη στιγμή που η κοινή γνώμη δεν έχει αυτήν την ανησυχία», τονίζει ο Σαλβατόρε Αντάμο, ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Γιατί να δαιμονοποιούμε ένα προϊόν, που πολλοί γιατροί το θεωρούν ασφαλέστερο από το κάπνισμα; Για τους υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου η αιτία κρύβεται στις πιέσεις που ασκούν τα λόμπι της βιομηχανίας των φαρμάκων και των τσιγάρων.

Μόνο στη Γαλλία ο αριθμός των των εξειδικευμένων καταστημάτων για ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο από 300 σε 1.500.

Για τον επικεφαλής του Γραφείου Πρόληψης του Καπνίσματος στη Γαλλία το πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, ότι δεν υπάρχουν εις βάθος μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εμμονή με την επικινδυνότητα αυτού του προϊόντος. Το πρόβλημα είναι πολύ μικρό. Για να ανακεφαλαιώσουμε: το κάπνισμα είναι σαν να πηγαίνει κάποιος αντίθετα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαν να οδηγείς με 140 χιλιόμετρα με όριο ταχύτητας στα 130 χλμ. Εάν το έκαναν όλοι, τότε θα υπήρχαν περισσότερα ατυχήματα. Συγκριτικά όμως με το να οδηγείς αντίθετα σε έναν αυτοκινητόδρομο, υπάρχει μία κολοσσιαία διαφορά στους κινδύνους».

Ο Σεμπαστιάν Μπουνιόλ είναι ένας από τους ιδρυτές της ένωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υποστηρίζει τη θέσπιση νόμων για το νέο αυτό προϊόν, αλλά ανησυχεί ότι οι Βρυξέλλες θα βάλουν τόσο πολλά εμπόδια, ώστε να το καταστήσουν τελείως άχρηστο στη μάχη για καταπολέμηση του καπνίσματος.

Ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία θέση στην οδηγία της ΕΕ για το κάπνισμα, δεδομένου ότι δεν περιέχει καπνό.

Ο ίδιος το έχει κόψει πάνω από έναν χρόνο. «Η διαφορά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι, ότι πρόκειται για μία απλή εφεύρεση, που προέκυψε από τους ίδιους τους χρήστες, από τεχνίτες και μικρούς παραγωγούς. Δεν είναι κάτι που προήλθε από μεγάλες πολυεθνικές, που επενδύουν πολλά χρόνια στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η εφεύρεση ήταν μία αυθόρμητη κίνηση. Στην αρχή οι μεγάλες βιομηχανίες καπνού και φαρμάκων δεν πίστευαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μέχρι πέρσι κανένας δεν το πίστευε», επισημαίνει ο Σεμπαστιάν Μπουνιόλ.

Η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Ευρώπη υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ μικρότερη από από την καπνοβιομηχανία των 91 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη Γαλλία οι ιδιοκτήτες καπνοπωλείων υποστηρίζουν, ότι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καπνό. Οι τιμές των τσιγάρων έχουν αυξηθεί και η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ευνοήσει το εμπόριό τους στα σύνορα.

Ο Σιρίλ Γκεγκέ προειδοποιεί ότι υψηλή φορολογία ευνοεί την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου. Ο ίδιος εκτιμάει, ότι στο μέλλον θα επικρατήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που έχει κατά 1/5 χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα κανονικά τσιγάρα.

«Ο κλάδος μας αγωνίζεται να πάρει τα αποκλειστικά δικαιώματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο με τη νικοτίνη, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής το μονοπώλιο είναι προνόμιο των καπνοπωλείων. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μέλλον για εμάς. Σε δέκα χρόνια από σήμερα τα τσιγάρα δεν θα είναι ίδια. Θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αναβαθμιστούν διαφορετικά, υπηρετώντας τις εξελίξεις. Αυτό το μικρό προϊόν που εφευρέθηκε σε ένα γκαράζ της Κίνας έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Και τώρα οι καπνοβιομηχανίες επενδύουν πολλά χρήματα στην έρευνα, για να κάνουν τα τσιγάρα λιγότερο επικίνδυνα. Για να τα κάνουν λιγότερο επικίνδυνα, θα πρέπει να διατηρήσουν την απόλαυση, χωρίς μεγάλους κινδύνους για την υγεία», δηλώνει ο Σιρίλ Γκεγκέ.

Πόσο βοηθάει το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κόψει κάποιος τελείως το κάπνισμα; Αν και έχουν υπάρξει κάποιες μελέτες μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου ένας στους είκοσι κατάφεραν να το σταματήσουν.

Η πλειοψηφία συνεχίζει να το χρησιμοποιεί μειώνοντας την κατανάλωση των κανονικών τσιγάρων. Η Πασκάλ Πικάρ υποστηρίζει, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απευθύνεται σε όλους. Το χρησιμοποίησε για πάνω από ένα μήνα, χωρίς αποτέλεσμα.

«Νομίζω ότι στην πραγματικότητα δεν θέλω να το κόψω. Για εμένα το τσιγάρο είναι απόλαυση. Ίσως γι’ αυτό δεν έχω μεγάλο κίνητρο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι οι νέοι, οι έφηβοι. Πολλοί νέοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεν είχαμε πολύ χρόνο για να διαπιστώσουμε αν εγκυμονεί κινδύνους για αρρώστιες, όπως συμβαίνει με τον καπνό. Όταν εγώ άρχισα να καπνίζω, δεν γνωρίζαμε όλους τους κινδύνους», εξηγεί η καπνίστρια Πασκάλ Πικάρ.

«Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα χρησιμοποιηθεί σαν ένας προθάλαμος για το κανονικό τσιγάρο και τον καπνό. Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μερικές από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες εξαγοράζουν εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων, όχι για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα, αλλά για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Παραδέχονται μάλιστα, ότι θέλουν να προσελκύσουν νέους ανθρώπους. Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλά, ότι κερδίζουν περισσότερα, όταν απευθύνονται σε εθισμένους εφήβους», υπογραμμίζει ο Μπέρτραντ Ντάουτσενμπεργκ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τον Μάρτιο για τη νέα ντιρεκτίβα για τον καπνό. Στη συνέχεια κάθε κράτος μέλος θα έχει περιθώριο δύο ετών, για να αποφασίσει τους νόμους που θα θεσπίσει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο εσωτερικό της χώρας.

Πολλοί ελπίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα συνεχίσει την επαναστατική του πορεία βοηθώντας την Ευρώπη να κόψει το κάπνισμα.

Copyright © 2014 euronews