Προφυλάξεις και ασφάλεια μπαταριών του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

battery-safety~1

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε στις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion).
Αυτού του είδους οι μπαταρίες προσφέρουν μεγάλη ενέργεια (αποθηκεύουν δηλαδή μεγάλη χωρητικότητα σε μικρό μέγεθος), και αυτός είναι ο λόγος που έχουν υιοθετηθεί σε όλες τις μικρές αλλά ενεργοβόρες συσκευές μας όπως τα κινητά, τα tablet, τα laptop και βεβαίως και οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Αυτού του είδους οι μπαταρίες παρέχουν μια χρήσιμη ποσότητα ενέργειας αλλά αν κάτι προκαλέσει στην μπαταρία πρόβλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να απελευθερώσει όλη την ενέργειά της απότομα τα αποτελέσματα είναι δραματικά και επικίνδυνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό το έχουμε δει με σχεδόν όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, από κινητά τηλέφωνα μέχρι και ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οτιδήποτε ενδιάμεσο.
Μερικές σημαντικές και χρήσιμες συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε:
battery-safety_03
Πάντα προτείνεται να αγοράζετε επώνυμες μπαταρίες από αξιόπιστα καταστήματα γιατί κυκλοφορούν διάφορες απομιμήσεις και κλώνοι αμφιβόλου ή κακής ποιότητας.

battery-safety_04

– Μην πιέζετε με μεγάλη δύναμη τους πόλους των μπαταριών, μη σφίγγετε τα καπάκια τόσο ώστε να κινδυνεύει να τρυπήσει ο πόλος της μπαταρίας.
– Αν ο πόλος της μπαταρίας έχει πιεστεί, σταματήστε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία.
– Αν το περίβλημα της μπαταρίας έχει φθαρεί σταματήστε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία.
– Κλειδώνετε πάντα τις συσκευές πριν τις βάλετε στην τσέπη/τσάντα.
battery-safety_01b

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την συσκευή όσο φορτίζει.

Η θύρα USB μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να φορτίσει την μπαταρία αλλά δεν προτείνεται και επιπλέον την ώρα που η μπαταρία αποθηκεύει ρεύμα είναι επικίνδυνο να τραβάμε ρεύμα.
Μην αφήνετε τις μπαταρίες στο αυτοκίνητο. Υπερβολική ζέστη ή κρύο μπορεί να καταστρέψουν τις μπαταρίες.
– Μην χρησιμοποιείτε τις μπαταρίες σε μηχανικά mod με πολύ χαμηλές αντιστάσεις ατμοποιητών ή κλώνους αμφιβόλου ποιότητας.
– Διαβάστε τις προδιαγραφές της μπαταρίας και της συσκευής όπου θα την χρησιμοποιήσετε και σιγουρευτείτε ότι ταιριάζουν.
Φορτίζετε πάντα τις μπαταρίες σας με εξωτερικό φορτιστή με έλεγχο ταχύτητας φόρτισης και να προτιμάτε την πιο χαμηλή ταχύτητα φόρτισης. Έτσι οι μπαταρίες σας θα διαρκούν περισσότερο από φόρτιση σε φόρτιση και θα κρατήσουν για περισσότερες συνολικά φορτίσεις.
– Μπαταρίες σε ζεύγη: όταν η συσκευή απαιτεί 2-3 μπαταρίες αυτές πρέπει να φορτίζονται μαζί, στον ίδιο φορτιστή και να τοποθετούνται στην συσκευή εναλλάξ ώστε το μεγάλο φορτίο να μην το έχει πάντα η ίδια μπαταρία.
Ελέγχετε πάντα ότι οι μπαταρίες είναι στεγνές πριν τις τοποθετήσετε στην συσκευή και ότι η συσκευή σας είναι στεγνή επίσης.
– Ανακυκλώνετε πάντα τις παλιές μπαταρίες.

battery-safety_02
– Και το πιο σημαντικό από όλα: Χρησιμοποιείτε θήκες μπαταριών για την μεταφορά…!!!

ΠΟΤΕ δεν βάζουμε τις μπαταρίες στην τσέπη/τσάντα μαζί με κέρματα, κλειδιά και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Αν ο θετικός πόλος έρθει σε επαφή με ένα κέρμα και ο αρνητικός με ένα άλλο, η μπαταρία ενεργοποιείται και επειδή δεν έχει κάπου να δώσει την ενέργεια θα αναφλεχθεί και στην συνέχεια θα εκραγεί…!!! Ακόμα και ο στατικός ηλεκτρισμός που προκαλείται από διάφορα υφάσματα μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση της μπαταρίας.

Τα διάφορα περιστατικά που έχουν προκύψει ανά τον κόσμο οφείλονται σε ένα ή και συνδυασμό από τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω.
Χρησιμοποιούμε πάντα τις συσκευές και τις μπαταρίες μας με γνώμονα την ασφάλεια.
Προσέχω, άρα είμαι ασφαλής.

Αφήστε μια απάντηση